torstai 16. kesäkuuta 2016

Keskiviikko 15.6.2016

Eilinen työpäivä eli keskiviikko 15.6. alkoi todella rivakasti heti aamusta. Wellamo - aluksen köydet irrotettiin klo 8. Siinä vaiheessa sukeltimet ja kamera olivat jo toimintavalmiina ja sukeltajatkin jo puvut päällä. Sääennusteita seurataan tarkasti ja etukäteen oli tiedossa, että tuuli alkaa nousta iltapäivällä. Meidän tehtävämme Päivin kanssa oli kuvata Slätlandetin lähistöllä ns. alueen 2. isompaa hylyn kappaletta.Paikka osoittautuikin todella mielenkiintoiseksi, hylyn osat olivat järeitä ja niitä on paljon. Alueella on kaksi rakenneosakokonaisuutta ja niiden välissä paljon irrallisia osia. Vuotavasta hanskan mansettirenkaasta huolimatta (tunnelma oli siis turhankin raikas) kuvaaminen sujui mukavasti varsinkin kun mukana on Jesse, joka antoi hyvät speksit kameran asetuksille ja sukellusparina Päivi :-) + mahtavat tiimiläiset. Ennen kuvaussukellusta Vesa ja meidän Ruotsin meriarkeologisen seuran vahvistus Anu olivat käyneet viemässä kuvausalueelle mittatankoja referenssipisteiksi. Työvene Wellamosta sukeltaminenkin alkaa pikkuhiljaa sujua rutiinilla. Pientä säätöä veneen kanssa vielä, ja siitä saadaan todella toimiva pieni tutkimusalus!

Meidän kanssa samaan aikaa merellä oli toinen ryhmä kartoittamassa Slätlandetin lähistöllä olevaa aluetta, jolta on myös löydetty hylyn osia. Tuloksena oli mielenkiintoisia löytöjä, mm. laivakellon osia ja pala kivisavikeramiikkaa!

Jo aamupäivällä Niko alkoi työstää videomateriaalista 3D-mallia. Mallinnukseen tarvittavaan materiaaliin meni käytännössä kaksi sukellusta. Koska kuvaus onnistui riittävän hyvin, hylyn osien mittaaminen voidaan tehdä mallista. Ihan mahtavaa kehitystä!

Tänään torstaina meillä oli mediapäivä. Paikalla kävi Västra Nyland - lehden toimittaja ja kuvaaja sekä Ympäristö-lehteen juttua tekevä freelance - toimittaja. Heille kerrottiin Jussarön vesialueen historiaa ja Hanneke Vromen aluksen ja sen haaksirikon tarina. Samalla kyydillä saarelle saapuivat Helsingin yliopiston historian dosentti Mikko Huhtamies ja hänen poikansa Okko. Mikko ja hänen kollegansa yliopistolla ovat tutkineet mm. Jussarön alueen haaksirikkoja. Yksi hankkeemme tavoitteena onkin yhdistää historiallisista lähteistä tunnetut haaksirikot arkeologisiin todisteisiin, joita täällä todellakin riittää.

Tässä vielä muutama kuva keskiviikolta ja torstailta!
- Riikka






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti